Στο ετήσιο συνέδριο F8 για τους προγραμματιστές του Facebook στο Σαν Φρανσίσκο, συζητήθηκαν οι ενέργειες της εταιρείας για τα επόμενα 10 χρόνια.

Η στρατηγική της εταιρείας χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες:

  • Για τα επόμενα 3 χρόνια → βελτίωση του οικοσυστήματος
  • Για τα επόμενα 5 χρόνια → ενίσχυση των Instagram, WhatsApp, Messenger και άλλών προϊόντων 
  • Για τα επόμενα 10 χρόνια → ανάπτυξη της τεχνιτής νοημοσύνης AI, της εικονικής πραγματικότητας VR και της συνδεσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο

fb-roadmap

Αν και η εκδήλωση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, το Facebook τόνισε τη σημασία των bots για τα επόμενα χρόνια. Ανακοίνωσε επίσημε το API Messenger Platform, για τις επιχειρήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν τον δικό τους εικονικό βοηθό.

Η πλατφόρμα ονομάζεται Messenger και προσφέρει αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση πελατών. Το bot Messenger μπορεί να στέλνει links στους πελάτες, να δείχνει εικόνες και να παρέχει λεπτομερείς περιγραφές των αντικειμένων ή των υπηρεσιών. 

messenger bot

Οι χρήστες μπορούν εύκολα να κάνουν chat με μια επιχείρηση όπως το CNN. Πληκτρολογώντας “news in Germany?”, θα μπορούν να λάβουν μια κάρτα ειδήσεων σχετικά με την ερώτησή τους. 

Σημαντικό ενδιαφέρον έχουν τα σχέδια της εταιρείας σχετικά με την εικονική πραγματικότητα, μιας και μέχρι τώρα την είδαμε να έχει επικεντρωθεί μόνο στα προϊόντα της Oculus. Συγκεκριμένα, ο Mark Zuckerberg δήλωσε ότι τα VR headsets του μέλλοντος θα είναι το ίδιο μέγεθος με ένα κανονικό ζευγάρι γυαλιά. Και ο χρήστης θα μπορεί ταυτόχρονα να χειρίζεται augmented (AR) και virtual reality.

vr glasses

Το roadmap των επόμενων 10 χρόνων αποτελείται κυρίως από πράγματα που ήδη γνωρίζαμε ότι η εταιρεία εργάζεται, αλλά  κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του F8 μας αποκαλύφθηκαν σημαντικές λεπτομέρειες.

Φαίνεται ότι το 2026 θα είναι φοβερό!